Hoppa till huvudinnehåll

EU-studier

Europas vägval - Nu är det snart val igen och mycket står på spel för medborgarna i Europas länder. Under de senaste åren har EU arbetat med frågor av central betydelse för tryggheten, jobben, tillväxten, demokratin och miljön.

De utmaningarna kommer inte bli mindre under de kommande åren, och mer än något annat handlar det här valet om att göra ett vägval i politiken. Det handlar om att bestämma sig för vilken framtid vi ska ha tillsammans.

I det här studiematerialet går vi igenom olika relevanta områden, ger fakta och argument samt ställer frågor för vidare diskussion inför valet i maj 2019. Tanken är att det ska vara ett verktyg för er som vill engagera er i valrörelsen, och en introduktion till EU och debatten om Europas framtid. I det sista kapitlet hittar ni också praktisk information, tips och idéer inför valrörelsen. Om målgrupper, kampanjmetoder och hur ni lokalt kan bygga upp och genomföra en effektiv och medryckande valrörelse.

Studiematerialet är tänkt som en studiecirkel om fyra träffar, men det är helt upp till er hur ni väljer att lägga upp det. Vill ni bara genomföra en, två eller tre träffar och gå igenom några av kapitlen, eller gå igenom alla men på ett översiktligt sätt, är det förstås fullt möjligt. Vill ni genomföra fler träffar är det bara att gräva ned sig mer i de olika politikområdena, kanske ta in gästföreläsare eller kanske fokusera mer på den organisatoriska delen. Varför inte lägga upp er kampanj mer i detalj under den sista träffen? Det viktiga är att ni landar i en bra valrörelse. En valrörelse som mobiliserar väljarna för våra vägval i europeisk politik.

  • Ska de högerextrema partiernas framgångar fortsätta, eller ska de progressiva krafterna i Europa samla sig och mobilisera väljarna till en motoffensiv?
  • Ska principen vara rättvisa arbetsvillkor och löner man kan leva på, eller ska EU bidra till så kallad social dumpning, där löntagarna konkurrerar med varandra genom sänkta löner och försämrade villkor?
  • Ska EU vara en global röst för en ansvarsfull klimat- och miljöpolitik eller ska ländernas kortsiktiga egenintresse styra politiken?
  • Ska EU arbeta för mer samarbete, handel och utbyte mellan länderna inom EU, eller ska unionen gå mot en mer sluten politik?
  • Ska EU ha ordning och reda och ett gemensamt ansvar för migrationen eller ska vissa länder kunna smita undan det ansvaret?
  • Ska EU vara en garant för demokrati och mänskliga rättigheter och samtidigt arbeta gemensamt för att öka

Klicka på bilden nedan för att komma till materialet (pdf 1.1 MB)
 

Klicka på bilderna nedan för mer information om boken Ödesvalet
  ABF10558 Ödesvalet studiehandling