Hoppa till huvudinnehåll

En ny social bostadspolitik

Rätten till en bra bostad till ett rimligt pris har länge varit en av hörnstenarna i socialdemokratins politik för det goda samhället.Ibland beskrivs bostadspolitiken till och med som det fjärde benet i den svenska modellen. Rapporten och dess studiehandledning är till för att starta en ny debatt om en av socialdemokratins viktigaste frågor: En ny social bostadspolitik!

I bostadspolitiken finns fler faktorer som länge varit sammanvävda med socialdemokratins ambitioner för samhället som helhet.

Här finns kravet på rättvisa, att alla ska rätt till en bra bostad, oberoende av vilken startpunkt man haft i livet eller var man råkar befinna sig ekonomiskt eller socialt.

Här finns en insikt om att marknaden inte löser alla dessa saker på egen hand, att den måste balanseras med politiska initiativ.

Och här finns själva sinnebilden för det samhälle socialdemokratin strävar efter; bostaden är central i tankefiguren att samhället är ett bygge, ett folkhem, där alla ska rymmas och ges lika rättigheter, utan styvbarn eller kelgrisar.

Klicka på bilden nedan för att komma till rapporten (pdf 4.5 MB) 

Klicka på bilden nedan för att komma till studiehandledningen (pdf 11 MB)