Hoppa till huvudinnehåll

Handledning för valberedningar

"Valberedningens uppdrag är att ta fram förslag till val till förtroendeuppdrag som på bästa sätt stödjer organisationens utveckling. Valberedningen ska alltid se till föreningens bästa i sitt arbete. Den ska lyssna till stämningar och viljor i föreningen och ha ambitionen att hitta förslag som dessutom får ett så brett stöd som möjligt på årsmötet."

Valberedningen är föreningsmedlemmarnas viktigaste instrument för att skapa och bibehålla en fungerande styrelse. En styrelse som på ett tryggt och stabilt sätt ska föra föreningens verksamhet framåt. En väl fungerande valberedning är därför en förutsättning för att demokratin i föreningen ska säkerställas.

I den här handledningen får du och dina kollegor i valberedningen stöd och tips inför och under ert arbete. Den kan vid en första anblick verka väl omfattande och lång, men detta är inte ett direktiv eller något styrdokument, utan istället en guide för valberedningen att kunna titta in i när det dyker upp frågor som behöver underlag inför en diskussion.

Klicka på bilden nedan för att komma till materialet (pdf 1.0 MB)