Hoppa till huvudinnehåll

Verktyg för internationella inslag i studieverksamheten

Arbetarrörelsen är global! Exempel på mobilisering och inspiration för hur vi stärker vår egen rörelse här i Sverige kan med fördel hämtas från olika håll i världen på samma sätt som den kan hämtas från olika tidpunkter i historien. Den här flikens funktion är inspirera och ge lite tips på hur ni som organiserar och planerar studieverksamheten på er ort kan sätta en internationell prägel på studierna.

Olof Palmes Internationella Center är samlingsorgan för arbetarrörelsens internationella solidaritetsarbete och här har vi samlat en del tips på material och länkar för vidare läsning. Har ni idéer på samarbete eller funderingar över innehållet här så tveka inte att höra av er till oss. Lättast är att maila till info@palmecenter.se

Så hur får man då internationell prägel på studieverksamheten? Det ser lite olika ut beroende på hur ni utformat er verksamhetsplan, men att en liten utblick och lyft exempel på solidaritetsarbete eller former för mobilisering under ett av historiepassen under medlemsutbildning är kanske det tydligaste exemplet. För många av oss politiskt engagerade är det klyftorna i världen och den ojämna resursfördelningen som en gång fick oss engagerade.

Här nedanför finns det två bra material att använda sig av i en medlemsutbildning som ger exempel på arbetarrörelsens solidaritetsarbete och erfarenheter från den:

40 år av solidaritet
En antologi som tar sin början i Arbetarrörelsens Internationella Centrums bildande 1978, där generalsekreterare och ordföranden fått berätta om lärdomar och minnesbilder från sin tid. De olika kapitlen kan med fördel användas som utgångspunkt för diskussion, antingen som en del av en kurs eller studiecirkel.

Uppdrag Solidaritet – om arbetarrörelsens stöd till frihetskampen i Södra Afrika
Den specifika boken finns under ”Books published within the History project”

Så vad kan vi på Palmecentret bidra med, i korthet:

  • Tips på läsning
  • Medverkan på kurser
  • Möjlighet att söka medel för informationsarbete i Sverige, läs mer här
  • Möjlighet för era aktiva att gå på kurser hos oss, prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inbjudningar till våra seminarier (längst ner på sidan)
  • Fråga oss, här ser ni vilka ansvarsområden våra medarbetare har. En del geografiska och en del har tematiska. Är ni osäkra kan ni alltid vända er till info@palmecenter.se så ser vi till att ni hamnar rätt.
  • Vi har också en hel del metodmaterial och handböcker som vi använder oss av i vår verksamhet, de finns samlade här.
  • Vill ni lokalt engagera er i det internationella solidaritetsarbetet.
    Här kan ni läsa mer om exempel på hur ni kan göra det i så fall.